Jordbävningarna i Turkiet och Syrien

Vi hjälper till i både Turkiet och Syrien

Tusentals byggnader kollapsade och tiotusentals människor förlorade hem och familjemedlemmar.

Vi ber om din gåva till vår katastrofhjälp som bistår med akuta väderskydd och andra livsviktiga föremål till familjer som har förlorat sina hem runt om i världen.

Vad hände i Turkiet och Syrien?


Flera kraftiga jordbävningar drabbade Turkiet och Syrien i februari.

Jordbävningarna slog till när de flesta låg hemma och sov.

Tusentals byggnader kollapsade i både Turkiet och Syrien. Efter att räddningspersonal och anhöriga desperat försökte hitta och rädda instängda människor, har nu hjälparbetet övergått till att bistå med nödhjälp åt överlevande.

Dödssiffran i Turkiet och Syrien blev chockerande hög. Därtill fanns fanns det ett trefaldigt antal mycket svårt skadade människor. I Syrien var många byggnader redan skadade på grund av  inbördeskriget, och därifrån rapporterades några av de värsta skadorna.

Förhållandena är extremt utmanande och det är svårt att komma fram till de mest utsatta.

Hur hjälper ShelterBox till?


Aktuell status

Vi fortsätter att bedriva verksamhet både i Turkiet och i Syrien.

  • Våra första tält anlände tidigt till och har deltas ut i Turkiet. De kom från vårt lager i Panama. Frakten blev kostnadsfri tack vare Turkish Airlines och vår samverkan med Rotary.
  • Vi upphandlar och levererar tält och andra viktiga föremål som filtar, madrasser, spisar och lampor in till Turkiet. Distributionen sker med hjälp av Rotary – se nästa sida.
  • Vi fortsätter att dela anpassad materiel i norra Syrien. Det handlar om tält och andra föremål, som solcellslampor, filtar och madrasser med mera. Distributionen sker med hjälp av vår lokala partners ReliefAid och Bahar vilka vi har haft ett långvarigt samarbete med under den pågående konflikten i Norra Syrien.

ShelterBox fokuserar på luckorna i nödhjälpen och vilken materiel inom ramen för vårt ändamål som är mest kritisk under de kommande dagarna, veckorna och månaderna.

Vi vet att det är hög efterfrågan på tält, och vi kommer att tillhandahålla sådana och andra livsviktiga föremål som hjälper människor att skydda sig mot väder och klimat, förhindra spridning av sjukdomar och få lite avskildhet. Bland annat filtar och annan materiel som solcellslampor och madrasser m m.

Att tillhandahålla kontanthjälp kan också bli en viktig del i denna insats. Detta ger människor som har förlorat allt, en flexibel möjlighet att med bibehållen värdighet kunna skaffa sig det de för tillfället behöver mest. Detta stärker självkänslan vilket är en viktig framgångsfaktor i rehabiliteringen.

De logistiska utmaningarna är enormt stora. Vårt logistikteam arbetar hårt för att kunna transportera tält och andra föremål till Turkiet och Syrien från våra beredskapslager över hela världen. De genomför upphandlingar som både återfyller våra lager och som levererar lämplig materiel direkt från tillverkarna in till de områden där vi genomför distributioner med hjälp av våra partners.

Vi arbetar bland annat med en Turkisk hjälpmedelsleverantör som vi tidigare har använt för upphandla utrustning till våra insatser i både Syrien och Ukraina · De erbjuder gratis lastbilstransport från sin fabrik till de drabbade områdena som vi verkar i.

ShelterBox samarbete med Rotary i Turkiet

Rotary spelade tidigt en avgörande roll för våra team och vår verksamhet i Turkiet. De har träffat distriktsguvernörerna och Rotarys katastrofkommittémedlemmar i de tre Rotarydistrikten som aktivt arbetar för att ge stöd till människor och ge ovärderlig information om situationen:

Rotarys distriktsguvernör Emre Ozturk, D2430 säger bland annat: ”Det här är den värsta jordbävningen vi någonsin har haft. Förstörelsen är enorm med enorma rasmassor. Det är en stor tragedi. Det är isande kallt som gör det svårt att överleva och det råder stor brist på elektricitet, gas och boende, vilket är ett stort problem…….

Redan den 10-12 februari träffade vårt team Rotary i Istanbul för att utbyta information. Rotarys hjälpinsatser pågår och de transporterar förnödenheter till drabbade områden inklusive filtar, mat och mediciner. De arbetar i alla drabbade regioner. Rotary Istanbul är fokuserar främst på Hatay-provinsen och Antakya. En medarbetare från ShelterBox är på plats i Istanbul för att koordinera vårt fortsatta samarbete med Rotary.

Rotarys samarbete med ShelterBox logistikteam hjälpte till bland annat till att genomföra en kostnadsfri transport med Turkish Airlines av tält från vårt lager i Panama. Distributionen genomfördes med hjälp av Rotary tillsammans med IFRC och Turkish Red Cresent (Kizilay)

Rotary har fått tillstånd att delta i Turkiets hjälparbete. Det leds av Turkiets regering. AFAD (Turkiets kris- och beredskapsorganisation) ansvarar för att koordinera verksamheten tillsammans med Turkiska Röda halvmånen.  Organisationer som saknar tillstånd måste arbeta genom lokalt baserade partners. Så ShelterBox värdefulla och livsviktiga partnerskap med Rotary, gör det möjligt för oss att nå fram till de som har störst behov.

Vår gemensamma vision om att bistå utsatta människor efter katastrofer, är vägen som leder fram till en enorm insats från alla inblandade (givare o fältarbetare), vilket möjliggör vårt hjälparbete i Turkiet.

Ge en gåva till oss idag. Ditt stöd kommer att ge akut skydd för familjer som drabbats av katastrofer runt om i världen.

Ge ett bidrag

Image at top: RAMI AL SAYED/AFP via Getty Images

Katastrofer slutar inte att komma

Just nu arbetar vi för att stödja samhällen i Ukraina, Turkiet, Syrien, Jemen, Pakistan, Burkina Faso, Kamerun och Moçambique.

Ditt stöd hjälper oss att bistå allt flera människor i dessa länder och i andra länder som kommer att drabbas av nya katastrofer.