Informationsbrev Februari 2019


HÄR PUBLICERAS BARA DELAR AV BREVET. ALL INFORMATION KAN DU LÄSA VIA LÄNKEN NEDAN

Länk till hela brevet

Detta nyhetsbrev belyser främst vårt viktiga samarbete med Rotary. Vår insats på Filippinerna visar hur ömsesidigt detta partnerskap är.

Greater Calbayog Rotaryklubb var i december 2018 en åldrande 48 årig klubb som man inte trodde skulle överleva sitt eget 50 års jubileum. Men denna dystra framtidsbild förändrades radikalt under januari 2019. Deras upplevelse tillsammans med ShelterBox vitaliserade både dem och andra klubbar i distriktet. Klubben har nu fått nya medlemmar, fler intressanta möten och ett jubileum att se fram emot! Du kan kan ta del av deras fina tack till ett av våra ”ShelterBox Response Team (SRT) och fler berättelser i detta brev.

Men det händer även saker i Sverige. Läs Lenas artikel ”När stormen har lagt sig” och anmäl ditt intresse!

/Jan Larsson, verksamhetsledare Shelterbox Sweden

Födelsedagsgåvor

Det känns bra att ge en gåva till den som inte har något alls när den som fyller år redan har allt…

Allt fler hör av sig och undrar hur man kan göra för att istället för present få en gåva i sitt eget namn till Shelterbox. Det kan kännas meningsfullt att hjälpa människor i kris när det är svårt att hitta en bra födelsedagspresent. Vi har där- för tagit fram en liten kollektion med informationsblad och olika versioner av gåvobevis. Ladda hem och/eller beställ enkelt via vår hemsida: www.shelterboxsweden.org/bestall-materiel-till-projekt-och-event.

När stormen lagt sig…

Vi stod framför den brett leende mannen. Han hade armarna i kors. Hans kroppsspråk sade en sak, hans leende mun en annan. Han ville inte släppa förbi oss. I den tegelröda skolan bakom hans rygg fanns 300 flyktingar. De var desperata och upprörda. Alla hus var slagna i spillror efter en orkan. Förhål- landena var svåra på många sätt. Jag har läget under kontroll förkunnade han och tog ett steg framåt.

Det fanns mycket att ta tag i, i spåren efter den förödande stormen. Man kan inte bara sätta upp ett tältläger hursomhelst, inte ens efter en orkan eller översvämning. Vi skickades ut för att diskutera med en skeptisk markägare. Vi gjorde vad vi kunde i olika förhandlingar med myndigheter. Vi hade inte heller tält och utrustning till alla familjer som var drabbade utan tvingades att prioritera.

Det hände under den så kallade Shelterbox Nordic Live Training. Tillsam- mans med ett 20-tal personer från hela Norden fick jag vara med om ett rollspel i en simulerad insats vid en katastrofsituation.

Live-spel, föreläsningar och gruppövningar

Det var en jobbig men väldigt kul och lärorik helg. Vi började på fredag kväll med en god middag för att lära känna varandra. Men redan tidigt på lördag morgon var det skarpt läge.

Vi delades in i grupper med uppgift att lösa en lång rad av de svåra situationer som uppstår i spåren av en naturkatastrof. Syftet var att det skulle vara så

likt en verklig situation som möjligt. Vi varvade med några lektioner i bland annat kartläsning och en fördjupning om Shelterbox verksamhet. Vi fick också lyssna till Björn, Kristjana, Jan och Torstein som några gånger om året åker ut som delar av insats-team vid flera av världens värsta katastrofer.

Dags att ansöka till årets Nordic Live Training

Nu är det dags att anmäla sitt intresse till nästa Nordic Live Training. An- sökan ska bland annat innehålla en motivering till varför du vill vara med. Sedan sker ett urval av de sökande för att slutligen sätta samma den grupp som går igenom träningen.

Den som deltagit i en sådan här träningshelg kan representera Shelterbox i norden och medverka i olika sammanhang för att till exempel föreläsa om verksamheten. För att åka ut i skarpt läge till en verklig katastrof krävs flera veckor av träning och hårda uttagningsprov. Men om du är intresserad av det så är det här en utmärkt början som jag varmt rekommenderar. Läs mer och anmäl intresse här 

Oj vilken paddel-tur

Erik Elsea genomförde i oktober en 4 107 km lång kanotfärd, nedför Mississippi-floden.

– Det var en paddling som jag hade på min ”bucket-list” sade han.

Under sin episka resa fick Erik både mat och husrum från rotarianer längs vägen.

Han var dessutom inbjuden till Rotaryklubbar längs vägen och föreläste där om Shelterbox. Totalt blev det 61 klubbar som fick besök av Erik. I samband med det samlade han in pengar. Totalt blev det så mycket som 65 000 dollar som gick till Shelterbox.

Länk till hela brevet där du kan läsa ovanstående med bättre upplösning.