Det vi levererar

Vårt stöd innehåller materiel och den rådgivning som hjälper människor att bygga upp sina liv efter en katastrof. Vi testar och utvärderar genom att prata med och lära av de familjer som fått vårt stöd. Detta ger oss möjlighet att vara innovativa och fortsätta utvecklingen.

ShelterBoxar


Titta gärna på denna video så ser du hur vi gör. Vår verksamhet!

När det är effektivt och möjligt packar vi och lämnar över anpassad materiel till människor som har förlorat allt med våra robusta gröna Shelterboxar. Vi levererar enligt våra tydliga kriterier för insats och tillhörande utbildning av våra välutbildade ShelterBox Response Team (SRT).

Den stora rymmer 185 liter och den lilla 60 liter.

Innehållet i boxarna har under det senaste decenniet förändrats efter hand som vår kunskap har växt tack vare dragna erfarenheter. Vi har ett brett utbud av utrustning så att vi kan anpassa innehållet efter katastrofens utseende och lokala förhållanden. Vi arbetar efter de behovsrapporter som kommer in från fältet vilket gör att vi kan skicka den specifika utrustning som begärs och är mest nödvändig. Därför varierar innehållet i levererade Boxar. Vi packar alltid boxen som är 84*60*57 cm stor full med materiel till en maximal vikt på ca 55 kg.

Vår stora box kan exempelvis vara packad med: Verktyg och materiel för att bygga skydd/hus, vattenrening och -dunk, solcellslampor, termiska filtar, golvmattor, myggnät, kökspaket(Grytor, stekpanna , tallrikar , muggar, m m). Den lilla boxen levereras ofta tillsammans med ett Shelterkit och fylls då exempelvis med: Sollampor, myggnät, köksutrustning, filtar, vattendunkar m m.  Se beskrivningar nedan.

Shelterkits


Ett Shelterkit innehåller verktyg och materiel.

Med detta mottagarna att reparera och förbättra sitt mer eller mindre befintliga skydd. Ofta skickar vi också med ett ”NFI-paket” som består av en liten väska eller en minibox vilken packas med materiel som mottagna bedöms ha stor nytta av. Exempelvis solcells lampor, filtar, vattenrening, myggnät etc.

Tält


ShelterBox har under åren varit drivande och delaktiga i utvecklingen av specialutvecklade familjetält åt människor som har förlorat sina hem.

Tälten som vi använder produceras av världens ledande tälttillverkare. De har designas så att de skall tåla extrema temperaturer, intensivt UV-ljus, höga vindstyrkor, och kraftig nederbörd. Tälten har utrymmen (ca 16 m2 och högt till tak) som familjer kan avdela på ett sätt som passar dem bäst. Tältet blir mer än ett simpelt skydd; det blir ett hem.

Ett nödboende blir ett hem för familjer när de kan uppleva en grad av komfort. Förutom att tälten har bra myggnät i ventilation och dörrar så packas även exempelvis myggnät i boxarna som går till utsatta familjer i länder med mycket mygg för att skydda dem både från bett och påföljande sjukdomar.

shelterbox icon

Bygga och reparera

Verktyg


  • Våra ShelterKits innehåller ett antal verktyg och förbrukningsmaterial som spikar, rep vajertråd m m.

Med hjälp av detta kan familjerna reparera sina hus direkt, eller bygga ny skydd och skapa täta tak och väggar tack vare medföljande presenningar och annan materiel.

Även i våra Boxar finns det verktygspåsar som gör att de kan laga möbler, kapa ved och göra reparationer.

Lampa som laddas av solen


Våra solcells lampor kan ge ljus upp till 16 timmar på bara en laddning.

De är lätta att bära och är helt vattentäta, vilket gör det enkelt att använda dem i alla situationer.

shelterbox icon

Komfort och värme

Hålla värmen


Vi tillhandahåller fleece filtar och isolerande golvmattor.

Detta är enkla lösningar som kan göra stor skillnad för både komfort och möjlighet till överlevnad. Till de kallaste områdena skickar vi även med mössor, tröjor, vantar och isolering i form av termiska foder som får plats mellan inner- och yttertältet.

shelterbox icon

Rent vatten och tillagad mat

Rent vatten


Katastrofer kan lämna tusentals människor utan tillgång till rent vatten.

Därför är våra bärbara vattenfilter viktiga. Vår valda produkt är ett kompakt och lätt filter som dödar bakterier och parasiter med en reningsanläggning som innehåller miljoner små rensande porer. Våra filter har kapacitet att rena tillräckligt med vatten för att normalfamilj på fem individer skall kunna klara sig i minst en månad. I boxarna packas också bärbara vattendunkar.

Laga hälsosam mat


Måltider knyter ihop familjen i vardagen.

  • Vi tror inte att det finns några genvägar för verksamhet som skall rädda liv. Därför lägger vi ner stor omsorg på utrustningen inklusive kastruller, stekpannor, köksredskap, skålar och muggar, för att säkerställa att den är robust nog att ge ett bestående värde. Alla föremål är slitstarka, praktiska och helt nya.