ShelterBoxar


Titta gärna på denna video så ser du hur vi gör. Vår verksamhet!

 

Vårt signum är våra robusta gröna Shelterboxar.

De packas med materiel för beredskapsställning och  effektiv transport till människor som har förlorat allt.

Innehållet i boxarna har under det senaste decenniet förändrats efter hand som vår kunskap har växt tack vare dragna erfarenheter. Vi lagerhåller nu ett brett utbud av utrustning så att vi kan anpassa innehållet efter katastrofens utseende och lokala förhållanden. Vi arbetar efter de behovsrapporter som kommer in från fältet vilket gör att vi kan skicka den specifika utrustning som begärs och är mest nödvändig. Därför varierar innehållet i levererade Boxar men för att kunna upprätthålla hög insatsberedskap packar vi ”standardboxar” som förhandslagras i olika världsdelar. Vi packar alltid boxen som är 84*60*57 cm stor full med materiel till en maximal vikt på ca 55 kg.

En s.k. standarbox är packad med: Ett tält, vattenrening och -dunk, solcellslampor, termiska filtar, golvmattor, myggnät, kökspaket(Grytor, stekpanna , tallrikar , muggar, m m), en bag med verktyg och ett aktivitetspaket för barn. Se beskrivningar nedan.

Shelterkits


Ett Shelterkit innehåller verktyg och materiel.

Med detta mottagarna att reparera och förbättra sitt mer eller mindre befintliga skydd. Ofta skickar vi också med ett ”NFI-paket” som består av en liten väska eller en minibox vilken packas med materiel som mottagna bedöms ha stor nytta av. Exempelvis solcells lampor, filtar, vattenrening, myggnät etc. 

Tält


Hjärtat i varje ShelterBox utgörs av vårt eget specialutvecklade tält för en storfamilj.

Tältet produceras åt oss av en av världens ledande tälttillverkare. Det har designats så att det tål extrema temperaturer, intensivt UV-ljus, höga vindstyrkor, och kraftig nederbörd. Våra tält har utrymmen (ca 16 m2 och högt till tak) som familjer kan avdela på ett sätt som passar dem bäst. Våra tält blir mer än ett simpelt skydd; de blir hem.

Ett nödboende blir ett hem för familjer när de kan uppleva en grad av komfort. Förutom att tälten har bra myggnät i ventilation och dörrar så packas även exempelvis myggnät i boxarna som går till utsatta familjer i länder med mycket mygg för att skydda dem både från bett och påföljande sjukdomar.

Verktyg


  • Våra ShelterKits innehåller ett antal verktyg och förbrukningsmaterial som spikar, rep vajertråd m m.

Med hjälp av detta kan familjerna reparera sina hus direkt, eller bygga ny skydd och skapa täta tak och väggar tack vare medföljande presenningar och annan materiel.

Även i våra Boxar finns det verktygspåsar som gör att de kan laga möbler, kapa ved och göra reparationer.

Lampa som laddas av solen


Våra solcells lampor kan ge ljus upp till 16 timmar på bara en laddning.

De är lätta att bära och är helt vattentäta, vilket gör det enkelt att använda dem i alla situationer.

Hålla värmen


Vi tillhandahåller fleece filtar och isolerande golvmattor.

Detta är enkla lösningar som kan göra stor skillnad för både komfort och möjlighet till överlevnad. Till de kallaste områdena skickar vi även med mössor, tröjor, vantar och isolering i form av termiska foder som får plats mellan inner- och yttertältet.

Rent vatten


Katastrofer kan lämna tusentals människor utan tillgång till rent vatten.

Därför är våra bärbara vattenfilter viktiga. Vår valda produkt är ett kompakt och lätt filter som dödar bakterier och parasiter med en reningsanläggning som innehåller miljoner små rensande porer. Våra filter har kapacitet att rena tillräckligt med vatten för att normalfamilj på fem individer skall kunna klara sig i minst en månad. I boxarna packas också bärbara vattendunkar.

Laga hälsosam mat


Måltider knyter ihop familjen i vardagen.

  • Vi tror inte att det finns några genvägar för verksamhet som skall rädda liv. Därför lägger vi ner stor omsorg på utrustningen inklusive kastruller, stekpannor, köksredskap, skålar och muggar, för att säkerställa att den är robust nog att ge ett bestående värde. Alla föremål är slitstarka, praktiska och helt nya.

Barn, ungdomar och utbildning


  • Barn och ungdomar som drabbats av katastrofer utsätts för höga nivåer av psykisk påfrestning.

Deras världar vänds upp och ner och deras dag-till-dag liv förändrats oåterkalleligt. Våra boxar innehåller små presenter till barn som bidrar till att skapa en känsla av normalitet. För barn som har förlorat alla sina ägodelar blir dessa enkla föremål skatter.

Tillgång till utbildning är en kritisk framgångsfaktor för att bygga hållbara och fredliga samhällen. Därför kan vi också leverera utbildningsutrustning till lärare och barn. En “Schoolbox” innehåller utrustning till en klass på femtio elever.

Den smarta radion som kan laddas för hand, gör det möjligt att ta in och lyssna till undervisningsprogram, färg finns för att göra en skriv (svart) tavla på en vanlig vägg och det finns gott om kritor för läraren att kunna rita och skriva med.

Varje barn får en liten skolpåse med innehållet som visas ovan.