Artikelarkiv

På bilden syns Lena nyvald i Styrelsen 2018

Informationsbrev Oktober 2018


Här publiceras delar av brevet. Hela brevet kan du läsa via länken nedan

Länk till hela brevet

Det har varit några riktigt tuffa månader i världen. Jorbävningar, tsunamis, tyfoner och andra katastrofer har avlöst varandra och hundratusentals människor har lidit svårt, många har dött och flera miljoner har förlorat sina hem. FN:s klimatrapport som kom nu i oktober förutspår mer extrema väder över hela klotet och vi inser att vi som jobbar med katastrof- hjälp kommer att få allt mer att göra i framtiden.

Det känns verkligen meningsfullt att lägga tid, energi och engagemang på att få jobba med Shelterbox. Vi som jobbar i verksamheten är jätteglada över att du också valt att på olika sätt visa ditt stöd och engagemang och skickar ett stort tack till dig för det.

Sedan ett par månader tillbaka har vi en kommunikationsansvarig för Shelterbox Sweden, hon heter Lena Lagestam. Hon har lång erfarenhet av  att jobba med marknadsföring och kommunikation. Tillsammans med henne kommer vi att höras och synas mer än förut. Det här nyhetsbrevet är ett exempel på det. Vår ambition är att du minst 9 gånger om året ska få ett sådant brev från oss. Vi hoppas att du gillar det.

Trevlig läsning!/Jan Larsson, verksamhetsledare Shelterbox Sweden

Vi rekryterar nya ShelterBox Response Team (SRT) medlemmar

Just nu pågår en ny ansöknings- period för dig som vill bli en så kallad SRT-medlem. Att vara en sådan medlem innebär att du åker ut i fält och hjälper till efter en katastrof.

Det är hårt på många sätt och ansökningsförfarandet är också tufft. Förra gången sökte 400 personer från hela världen, endast 18 blev så småningom utbildade och godkända som SRT-volontärer.

Om du blir antagen så väntar sk. ”training”/utbildning i flera om-gångar innan du är redo att åka.

Läs mer här: Bli en SRT-volontär

 

Många nya medlemmar i Västernorrland!

Leif i Sundsvall skriver:

Idag fick jag två minuter info på distriktskonferensen om Shelter- Box. Hela helgen har jag haft en miniutställning med lilla gröna lådan.

Förutom vikten av att ge gåvor nu när det behövs så fick jag till en applåderad avslutning med fokus på att många medlemmar ger högre netto till den direkta katastrofhjälpen.

15 minuter senare hade jag 26 nya namn med e-postadresser på ett papper där det står att dessa vill vara medlemmar hos oss.

Sälj LuminAid-lampor och bidra till en ljusare värld

Nu har Shelterbox tillsammans med Luminaid tagit fram paket för försäljning av Luminaid-lampor. Du/din rotaryklubb/din förening köper in 50 luminaid-lampor och 25 solcellsdrivna telefonladdare och säljer dem sedan vidare.

Inköpspriset på dessa är 1 250 engelska pund. I priset ingår också att 50 lampor och 25 laddare skänks till behövande i katastrofområden. Du kan också designa ditt eget paket om det passar bättre.

 

Insatsverksamheter September 2018


Världen fortsätter att drabbas av katastrofer och vi har haft en intensiv höst med vårt hjälparbete. Här kommer en sammanfattning av september månad.

KENYA – översvämningar

Som du kanske hört så blev vi försenade här på grund av Kenyas förbud mot plast. All vår utrustning som var förpackas i plast sickades till Belgien och Dubai för att packas om. När det löst sig så fick 477 familjer hjälp från oss under september.

SOMALILAND – torka

Under september påbörjades del 2 av ett stort pro- jekt för att förse 2000 familjer med hjälp.

Familjerna lever i 7 olika flyktingläger. I september fick 420 familjer paket med tält, presenningar, vattendunkar, filtar och vattenreningsfilter.

SYRIEN – Krig

I början av 2018 beräknades mer än 13 miljoner människor behöva humanitär hjälp. Det är unge- fär 70% av hela Syriens befolkning. Shelterbox har samarbetat med partners i Syrien sedan 2013 för att hjälpa familjer som har blivit av med sina hem.

I september i år levererade vi köksutrustning, vattendunkar, verktyg, filtar, solcellslampor och annat till 48 platser. Vi planerar just nu också för en kall vinter tillsammans med vår partner ReliefAid.

KAMERUN – Lake Chad Basin krisen

Sedan 2014 har Boko Haram attackerat människor i Kamerun och mer än 241 000 människor är på flykt. Därutöver så har mer än 95 000 personer från Nigeria flytt till Kamerun. Många finns på Minawo camp som nu huserar mer än 70 000 personer.

Under september hjälpte vi genom vår partner IEDA Relief 699 hushåll.

ETIOPIEN –

Just nu är Etiopien hem för den näst största flyk- tingpopulationen i världen med över 900 000 flyktingar och 1,7 miljoner människor som fått lämna sina hem i första hand på grund av torka följd av häftiga regn och översvämningar, och dessutom på grund av krig.

Tillsammans med vår partner IOM International Organisation for Migration, har vi försett 1995 familjer med hjälp under september.

FILIPPINERNA – tyfon

Allt eftersom fler områden i Filippinerna har blivit möjliga att nå så ökar siffrorna för antal drabbade människor. Vi har ett team i landet som har beslutat att fokusera Shelterbox insatser till tre städer i norra Cagayan-provinsen på den norra spetsen av Luzon. Medan hjälpen är på väg till Filippinerna så jobbar teamet med att planera för att distribuera hjälpen.

INDONESIEN, LOMBOK – Jordbävningar Mer än 460 personer dog när jordbävningen drabbade Lombok de 5e augusti. 40 000 blev hem- lösa. Hundratals efterskalv varav tre nästan lika allvarliga om den första jordbävningen har också förvärrat situationen.

I september har vi gjort ett avtal för att hjälpa totalt 658 familjer med boxar, tält, presseninngar, rep, köksutrustning och annat.

INDONESIEN, SULAWESI – Tsunami och jordbävning

Fredagen den 28e september drabbades området av en jordbävning av magnituden 7,5. En tsunami med 6 meter höga vågor följde jordbävningen och kros- sade ön Sulawesi. Vi har ett team i Indonesien som jobbar med den nationella katastroforganisationen och våra Rotary-kontakter för att utreda vad som behöver göras och för att få myndigheternas god- kännande för att hjälpa familjer i Sulawesi.